درمان اختلالات قلب نوزاد کودک و نوجوان

درمان اختلالات قلب نوزاد کودک و نوجوان

شنبه 02 دی 1402 heart4
درمان اختلالات قلب نوزاد کودک و نوجوان

درمان نقص مادرزادی قلب

درمان نقایص مادرزادی قلب در کودکان به نوع خاص بیماری قلبی و شدت آن بستگی دارد. گاهی اوقات، یک نقص مادرزادی قلب ممکن است هیچ اثر طولانی مدتی بر سلامت کودک نداشته باشد و نیازی به درمان نداشته باشد. سایر نقایص مادرزادی قلب، مانند یک سوراخ کوچک در قلب، ممکن است با افزایش سن کودک بسته شود.

نقایص جدی مادرزادی قلب بلافاصله پس از تشخیص نیاز به درمان دارند. به طور کلی درمان بیماری های قلبی شامل داروها، عمل‌های قلبی یا جراحی یا پیوند قلب است.

۱. دارو درمانی برای درمان نقص های مادرزادی قلب

ممکن است برای درمان علائم یا عوارض نقص مادرزادی قلب، دارو تجویز شود. آنها ممکن است به تنهایی یا با یک روش درمان دیگر استفاده شوند. داروها برای درمان نقایص مادرزادی قلب عبارت‌اند از:

  • داروهای فشار خون: به عنوان مثال می‌توان به مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین، مسدودکننده‌های گیرنده آنژیوتانسین و مسدودکننده‌های بتا اشاره کرد.
  • قرص‌های ادرار آور: این نوع دارو با کاهش میزان مایعات بدن فشار وارد بر قلب را کاهش می‌دهد.
  • داروهای ریتم قلب: این داروها که ضد آریتمی نامیده می‌شوند، به کنترل ضربان قلب نامنظم (آریتمی) کمک می‌کنند.

 

اگر بیماری نقص مادرزادی قلب پیچیده باشد، ممکن است کودک شما نیاز به عمل قلب باز داشته باشد.

۲. جراحی یا سایر روش ها

اگر فرزند شما یک نقص مادرزادی قلبی شدید دارد، ممکن است پزشک انجام عمل قلب را توصیه شود. روش‌ها و جراحی‌های قلبی که برای درمان نقایص مادرزادی قلب انجام می‌شوند عبارت‌اند از:

  • کاتتریزاسیون قلبی: برخی از نقایص مادرزادی قلب را می‌توان با استفاده از لوله‌های نازک و انعطاف‌پذیر (کاتتر) بدون نیاز به جراحی قلب باز ترمیم کرد. به عنوان مثال، کاتتریزاسیون قلبی ممکن است برای رفع سوراخ‌های قلب یا نواحی باریک استفاده شود. در طول کاتتریزاسیون قلبی، متخصص قلب و عروق یک یا چند کاتتر را در یک رگ خونی، و قلب وارد می‌کند. ابزارهای کوچکی از طریق کاتتر به قلب منتقل می‌شوند تا نقص را ترمیم کنند. برخی از روش‌های کاتتر باید به صورت مرحله‌ای در طی چند سال انجام شوند.
  • جراحی قلب: ممکن است کودک برای ترمیم نقص مادرزادی قلب نیاز به جراحی قلب بازیا جراحی قلب کم تهاجمی داشته باشد. نوع جراحی قلب به نوع نقص بستگی دارد.
  • پیوند قلب: اگر بیماری قلبی ارثی قابل ترمیم نباشد، ممکن است نیاز به پیوند قلب باشد.
  • مداخله قلبی جنین: به ندرت، اگر یک نقص جدی قبل از تولد تشخیص داده شود، می‌توان در دوران بارداری روشی را برای اصلاح مشکل یا کمک به کاهش عوارض نقص قلب کودک انجام داد. مداخله قلبی جنین به‌ندرت انجام می‌شود و فقط در شرایط بسیار خاص امکان‌پذیر است.

برخی از کودکان مبتلا به ناهنجاری‌های مادرزادی قلبی در طول زندگی خود نیاز به اعمال و جراحی‌های زیادی دارند. پس از جراحی نقص مادرزادی قلب، کودک نیاز به معاینات منظم توسط فوق تخ قلب  دارد.

درمان خانگی نقص مادرزادی قلب

اگر فرزند شما دارای نقص مادرزادی قلبی است، ممکن است برای حفظ سلامت قلب و جلوگیری از عوارض، تغییرات سبک زندگی توصیه شود. این تغییرات عبارت‌اند از:

۱. محدودیت های ورزش و فعالیت

برخی از کودکان مبتلا به نقص مادرزادی قلب ممکن است نیاز به محدود کردن ورزش یا فعالیت‌های ورزشی داشته باشند. با این حال، بسیاری دیگر با نقص مادرزادی قلب می‌توانند در چنین فعالیت‌هایی شرکت کنند. پزشک کودک شما می‌تواند به شما بگوید که کدام ورزش‌ها و انواع ورزش برای کودک شما بی‌خطر هستند یا خیر.

۲. آنتی بیوتیک های پیشگیرانه

گاهی اوقات، نقص مادرزادی قلب می‌تواند خطر عفونت در دیواره داخلی قلب یا دریچه‌های قلب (اندوکاردیت عفونی) را افزایش دهد. آنتی بیوتیک‌ها ممکن است قبل از اقدامات دندانپزشکی برای جلوگیری از عفونت توصیه شود، به ویژه برای افرادی که دارای دریچه مکانیکی قلب هستند.

۳. دریافت حمایت از دیگران

ممکن است متوجه شوید که صحبت کردن با افراد دیگری که چنین شرایطی را تجربه کرده‌اند باعث آرامش و دلگرمی شما می‌شود. از دکتر قلب فرزندتان بپرسید که آیا گروه‌های حمایتی در منطقه شما وجود دارد یا خیر.

زندگی با یک نقص مادرزادی قلب می‌تواند باعث شود برخی از کودکان احساس استرس یا اضطراب کنند. صحبت با یک درمانگر یا مشاور ممکن است به شما و فرزندتان کمک کند تا راه‌های جدیدی برای مدیریت استرس و اضطراب بیاموزید.

 

کودکان دارای نقص مادرزادی قلبی نباید فعالیت زیادی داشته باشند.

راهی برای جلوگیری از بیماری مادرزادی قلبی وجود دارد؟

ما علت ایجاد اکثر نقایص مادرزادی قلب را هنوز نمی‌دانیم و به همین خاطر گاهی امکان پیشگیری از آنها وجود نداشته باشد. اگر خطر به‌دنیا‌آوردن فرزندی با نقص مادرزادی قلبی دارید، آزمایش ژنتیک و غربالگری ممکن است در دوران بارداری کمک‌کننده باشد.

با انجام کارهای زیر می‌توانید به‌طورکلی خطر ایجاد نقایص مادرزادی در جنین را کاهش دهید:

  • انجام مراقبت‌های لازم در دوران بارداری: معاینات منظم با دکتر زنان در دوران بارداری برای سلامت مادر و کودک ضروری است.
  • مولتی ویتامین با اسید فولیک مصرف کنید. مصرف روزانه ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک باعث کاهش نقایص مادرزادی در مغز و نخاع می‌شود. این عامل ممکن است به کاهش خطر نقص قلبی هم کمک کند.
  • مشروب نخورید و سیگار نکشید.
  • واکسن سرخجه (سرخک آلمانی) بزنید. ابتلا به سرخجه در دوران بارداری می‌تواند روی رشد قلب جنین تاثیر بگذارد. زدن واکسن سرخچه قبل از بارداری ضروری است.
  • قند خون را کنترل کنید. اگر دیابت دارید، کنترل خوب قند خون می‌تواند خطر نقص مادرزادی قلب را کاهش دهد.
  • بیماری‌های مزمن را مدیریت کنید. اگر بیماری زمینه‌ای دیگری مانند فنیل کتونوری دارید، با پزشک خود در مورد درمان و مدیریت آن صحبت کنید.
  • قبل از مصرف هر دارویی با دکتر خود مشورت کنید. برخی از داروها می‌توانند باعث نقص مادرزادی شوند. لیست تمام داروهایی که مصرف می‌کنید، از جمله داروهایی که بدون نسخه خریداری می‌شوند را به دکتر خود گزارش دهید.

چه زمانی در رابطه نقص مادرزادی قلب به پزشک مراجعه کنیم؟

نقایص مادرزادی جدی قلب اغلب قبل یا بلافاصله پس از تولد فرزند شما تشخیص داده می‌شوند. اگر متوجه شدید که کودک شما هر یک از علائم این بیماری را دارد، باید با فوق تخصص قلب و عروق ارتباط  برقرار نمایید.

متخصص قلب و فوق تخصص قلب کودکان می‌توانند نقص‌های مادرزادی قلبی را درمان کنند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

امید به درمان نوزادان مبتلا به نقص مادرزادی قلب، به نوع نقص بستگی دارد. در بسیاری از موارد، کودکان مبتلا به نقص مادرزادی قلبی به زندگی عادی ادامه می‌دهند. در بیشتر موارد، افراد مبتلا به نقص قلبی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت قلب و مشکلات دریچه‌های قلب هستند. این افراد برای جلوگیری از اندوکاردیت (عفونت غشای قلب) ممکن است در هنگام انجام برخی روش‌های دندانپزشکی یا جراحی نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک داشته باشند.

به‌طورکلی، برخی از نقایص مادرزادی قلب به‌راحتی قابل درمان هستند و حتی برخی از آنها نیاز به درمان نیز ندارند. با این حال، برخی دیگر بسیار پیچیده هستند و ممکن است نیاز به جراحی باز قلب داشته باشند. در هر صورت تعیین نحوه درمان این بیماری به عهده فوق تخصص قلب و عروق  است. 


نظرات (0)




با ما در ارتباط باشید...